Ma körülbelül 420-en élnek az erdőkkel körülölelt, völgyben fekvő településen, amely természeti adottságainak köszönhetően vadban, kirándulóhelyekben gazdag. A lakónépesség egy harmada roma származású, az ő lakáskörülményeik kritikusnak mondhatók. A faluban sok a nyugdíjas, de az elmúlt évek mutatói alapján a gyermekek születése növekvő tendenciát mutat. A fiatalok jellemzően a településen maradnak, anyagi szempontból viszont sok a nehéz helyzetben lévő család, a kisnyugdíjas. Egyre kevesebb a családi gazdaság, a földterületek nagy részét mezőgazdasági vállalkozók művelik. A településen tíz egyéni és két társas vállalkozás működik, ezek azonban csak minimális számú új munkahelyet teremtettek. Két család csibetartással foglalkozik, több méhész is akad a faluban, néhányan lovakat is tartanak, de utóbbit inkább csak hobbi céljából. Munkahelyek hiányában az önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató. A jó közlekedési viszonyoknak köszönhetően (naponta több buszjárat is megfordul a településen) mind Komló, mind Pécs irányába van lehetőség ingázásra.

A faluban két kereskedelmi egység működik: egy vegyesbolt és italbolt. A háztartási villamos energia, a gáz, az ivóvíz szinte minden háztartásban elérhető, a szennyvízcsatorna hálózatra a lakások 90% -a csatlakozott. Vezetékes telefonnal és internet-kapcsolattal a családok 50%-a rendelkezik.

Iskola (2006-ban szűnt meg az alsó tagozatos általános iskola anyagi okok miatt) vagy szakmai képzettséget adó intézmény nincs Ligeten, megmaradt azonban az óvoda. A nemzeti iskola felújítási program keretében az épület kívül-belül megújult. A a könyvtár minden hétköznap és vasárnap van nyitva. Az elmúlt években köztéri bútorokat vásárolt, egységes utcanév-táblákat helyezett ki az önkormányzat, falubuszt és kismunkagépeket szerzett be, valamint felújította a játszóteret. Korábban igen nagy összefogással, társadalmi munkával épült fel a község faluháza és szinte minden járda az itt lakók munkáját dicséri.

A faluban több helyi védettségű épület van, így például az önkormányzat épülete vagy az 1841-ben, a Szentháromság tiszteletére emelt római templom.

A Retro Iskola kialakításával egyre több a hozzánk ellátogatók száma. A kulturális élet igen mozgalmas, hiszen a helyi civil szervezetek, így a Ligetért Egyesület, a Ligeti Polgárőr Egyesület, valamint a Vöröskereszt helyi alapszervezete szinte minden hónapban szerveznek valamilyen programot a falubelieknek. A minden évben lezajló események közül a legfontosabbak: Farsangi mulatság, Gyermeknap, Falunap, Idősek napja, Tökös nap, Karácsonyi ünnepség. A falu amilyen kicsi, olyan nagy dolgokra képes, ha összefog. A virágosítás, a terület rendezése, a falunak egyéniséget adó óriási szalmababák kihelyezése ugyanis csak azért valósulhatott meg, mert a lakók ingyen és önként járultak hozzá a kivitelezéshez.